Schoonmaak

Schoonmaak in de zorg: creëer een veilige en hygiënische omgeving voor patiënten

De term hygiëne wordt binnen de zorgsector vaak gebruikt. Men heeft het altijd over protocollen die uitgevoerd moeten worden en het wassen van de handen na iedere handeling. Het begrip hygiëne omvat dan ook alle maatregelen en handelingen die worden uitgevoerd om nare ziekteverwekkers te voorkomen. Als doel heeft een goede hygiëne dat het mens en dier gezond houdt.

In zorginstellingen is het zorgen voor een schone ruimte dan ook ontzettend belangrijk. Ziekteverwekkers kunnen op allerlei manieren overgebracht worden, een situatie die natuurlijk vermeden moet worden bij patiënten. Daarom is grondige schoonmaak in de zorg van uiterst belang. 

Het belang van schone ruimtes in zorginstellingen

In zorginstellingen hangt hygiëne niet uitsluitend af van de hoeveelheid keren dat de medewerkers hun handen wassen. Voor patiënten kan iedere ziekteverwekker gevaarlijk zijn, en vooral kwetsbare patiënten kunnen ernstige klachten oplopen wanneer zij ziek worden. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een longaandoening die in aanraking komen met een virus en vervolgens ziek worden. 

Speciaal voor woonzorgcentra, verpleeghuizen en andere zorginstellingen heeft de Rijksoverheid in 2017 hygiënerichtlijnen opgesteld waar de zorgmedewerkers zich aan moeten houden. In deze richtlijnen is een apart hoofdstuk opgenomen dat over het schoonmaken van de ruimtes gaat. Dit hoofdstuk bevat voornamelijk informatie over de correcte manier om ervoor te zorgen dat ruimtes in zorginstellingen volledig schoon zijn en er geen viezigheden achterblijven. Voorbeelden van deze hygiënenormen zijn dat er uitsluitend gewerkt mag worden met middelen die speciaal voor de schoonmaak zijn bedoeld, dat in iedere ruimte andere materialen moeten worden gebruikt en welke regels gehanteerd moeten worden tijdens het schoonmaken.

Je kunt je wellicht wel voorstellen dat het de zorgmedewerkers ontzettend veel tijd kost om iedere dag een waslijst aan schoonmaakhandelingen uit te voeren. Hier raken zij kostbare tijd aan kwijt die zij ook hadden kunnen besteden aan het verzorgen van patiënten. Zorginstellingen kunnen er daarom baat bij hebben om een ervaren en gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in te schakelen die rekening houdt met alle opgerichte normen en regels van schoonmaak in de zorg. Zo wordt de hygiëne door het gehele gebouw heen gewaarborgd en lopen patiënten minder risico om ziek te worden door een dwalende ziekteverwekker.  

Schoonmaak in de zorg is vandaag de dag onmisbaar

De pandemie heeft het belang van hygiëne sterk benadrukt. Meer mensen zijn zich ervan bewust geworden dat ziektes niet uitsluitend regelrecht van persoon-op-persoon worden doorgegeven, maar dat dit ook indirect kan gebeuren. Daarom is het schoonhouden van de ruimtes in zowel zorginstellingen als andere openbare voorzieningen iets dat niet vermeden kan worden. Zelfs na de heffing van de lockdowns en het schijnbare vertrek van het coronavirus, blijft schoonmaak in de zorg iets waar altijd rekening mee moet worden gehouden. Een halfbakken schoonmaakbeurt is niet meer voldoende, en kan al kwetsbare patiënten ernstig ziek maken. 

Vandaag de dag is het onacceptabel als zorginstellingen geen rekening houden met de gezondheid van patiënten en weinig tijd en aandacht besteden aan hygiëne. Tart als zorginstelling daarom niet het lot, en zorg ervoor dat jouw instelling schoonmaak in de zorg serieus neemt.