Tandarts
Binnen ons eigen gebouw hebben we een tandarts werken, log in en maak een afspraak.
Binnen ons eigen gebouw hebben we een tandarts werken, log in en maak een afspraak.
Wij hebben diverse mogelijkheden waaronder de simpele tandarts tot aan een volledige operatie.
Geen beschermde titel
Parodontoloog is geen beschermde titel, dus iedereen mag zich zo noemen. Wel bestaat er een verenigingsregister waar een parodontoloog zich kan laten registeren. Een Parodontoloog NVvP of Parodontoloog erkend NVvP is een tandarts die na het voltooien van de studie tandheelkunde een aantal jaren als tandarts heeft gewerkt en daarna een post-academische opleiding in de parodontologie heeft afgerond.
Dit is tegenwoordig minimaal een driejarige full-time opleiding aan de universiteit waarbij ook zelfstandig wetenschappelijk onderzoek verricht wordt waardoor men getraind is in het bijhouden en kritisch volgen van de wetenschappelijke literatuur. Een parodontoloog is een tandarts die expert is op gebied van de omgeving, het fundament of de verankering van het gebit. Kort gezegd is dit het tandvlees en het kaakbot om de tanden en kiezen. Een parodontoloog werkt vaak samen met mondhygiënisten. De parodontoloog krijgt patiënten op verwijzing van de tandarts of mondhygiënist.
Ook aanwezig
Ook de endodontoloog krijgt patiënten verwijzingen van de tandarts. Een endodontoloog voert complexe wortelkanaalbehandelingen uit. Hij richt zich ook op het uitvoeren van een tweede wortelkanaalbehandeling van een tand of kies die na een eerdere behandeling niet geheel genezen is. Een endodontoloog weet dus alles over de tandzenuw, de wortelpunt en de weefsels daar omheen. De opleiding tot endodontoloog duurt drie jaar fulltime na de voltooiing van de studie tandheelkunde. Daarna kan men een erkent NVeE endodontoloog (Nederlandse Vereniging voor Endodontologie) worden.
Wat doet de neuroloog?
Luisteren
Allereerst luistert de neuroloog naar uw verhaal; daarna stelt hij aanvullende vragen. Dit is erg belangrijk omdat het verhaal duidelijk kan maken wat er aan de hand zou kunnen zijn en wat voor verder onderzoek verricht nodig is om een diagnose te kunnen stellen.
Kijken
Met het lichamelijke onderzoek kan de neuroloog de meeste functies van de hersenen en de zenuwen testen. Tijdens het uitvoeren van het lichamelijk onderzoek kan de neuroloog hulpinstrumenten gebruiken zoals een stemvork of een reflex-hamer. Daarna volgt zo nodig verder onderzoek. Met behulp van een spierzenuwonderzoek (EMG) met elektronische apparatuur kan een zenuw- of spieraandoening aangetoond worden. Een hersenfilmpje (EEG) kan epilepsie opsporen. Een ruggenprik kan een zenuw- of hersenvliesontsteking aantonen. Verder kan met een scan (MRI of CT) gekeken worden of er bijvoorbeeld een rughernia of hersentumor zit.
Behandeling
Door ontwikkelingen van de afgelopen tijd op het gebied van onderzoek en behandeling kan de neuroloog tegenwoordig veel meer betekenen voor de patiënten dan vroeger.
Samenwerking
Soms werkt de neuroloog samen met andere artsen. Als een operatie nodig is, is dit de neurochirurg of orthopedisch chirurg. Bij veel neurologische aandoeningen is voorlichting en begeleiding heel belangrijk. Hierdoor werkt de neuroloog dan ook vaak samen met fysio- en ergotherapeuten, revalidatieartsen, logopedisten en verpleegkundigen.
Behandelduur
Eén of twee bezoeken aan de neuroloog zijn vaak voldoende. De neuroloog brengt dan advies uit aan de huisarts en de huisarts neemt de behandeling over. Bij sommige neurologische aandoeningen komen patiënten regelmatig terug voor controle.
Wil je meer weten over wat het inhoud?
24 uurs bloeddrukmeting
Uw arts wil uw bloeddruk meten, over een periode van 24 uur. U krijgt een bloeddrukmeter mee naar huis, die u een dag en een nacht moet dragen. Tijdens de meting kunt u uw normale activiteiten gewoon door laten gaan.
Voorbereiding
We raden u aan loszittende kleding te dragen. Vooral uw bovenkleding mag niet te strak zitten, omdat we de bloeddrukmeter om uw bovenarm vastmaken.
Een afspraak maken
U kunt een afspraak maken voor een 24 uurs bloeddrukmeting via de afdeling Cliëntcontact.
Wat moet u meenemen?
Belangrijk onderzoek
Projecten zorg en welzijn heeft een speciale Astma/COPD Dienst, waar patiënten onderzocht worden. Uw huisarts heeft u hiervoor aangemeld. U wordt eenmalig of een keer per jaar opgeroepen voor onderzoek.
Voorbereiding
Wij verzoeken u om één uur voor het onderzoek niet te roken en geen zware maaltijd te nuttigen. Uw longmedicatie kunt u volgens het voorschrift van uw huisarts inhaleren.
Een afspraak maken
U kunt een afspraak maken voor het Astma/COPD onderzoek via de afdeling Cliëntcontact.
Wat moet u meenemen?
• Uw oproepbrief of aanvraagformulier
• Een geldig legitimatiebewijs
• De ingevulde vragenlijst
• Alle longmedicijnen en inhalators die u gebruikt
• Andere medicijnen die u gebruikt.
Wil je meer weten of lezen?
Op de polikliniek algemene kindergeneeskunde kunt u met uw kind terecht voor een diagnose en behandeling van kinderen in de leeftijd van nul tot ongeveer achttien jaar. De kinderarts behandelt een heel breed terrein van voorkomende ziekten: zoals kinderen met een aangeboren ziekte of aandoening en kinderen bij wie de normale ontwikkeling of groei verstoord is of dreigt te raken. De kinderartsen werken nauw samen met andere specialisten uit het ziekenhuis.
Als er zich tijdens de behandeling van uw kind situaties voordoen waarbij u direct advies nodig heeft, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek algemene kindergeneeskunde en buiten kantooruren met uw huisarts. Deze verwijst u dan zo nodig door naar de afdeling spoedeisende hulp.
Belt u alleen naar de polikliniek als de klacht of vraag te maken heeft met de reden waarom uw kind bij ons behandeld wordt. Neemt u voor andere zaken contact op met uw huisarts.