restauratieve tandheelkunde

Zo ziet een dag in de restauratieve tandheelkunde eruit

Lijkt het jou leuk om later tandarts te worden, dan is het wel fijn te weten hoe een dag als tandarts eruit ziet. Naast het feit dat je natuurlijk een opleiding moet volgen, zal je in het begin ook vooral veel assisteren bij verschillende behandelingen. Omdat we ons heel goed kunnen voorstellen dat het voor veel studenten lastig is voor te stellen hoe een dag er nu daadwerkelijk uitziet als tandarts, hebben wij deze voor je in kaart gebracht. Want uiteraard is het voordat je een daadwerkelijke keuze voor bijvoorbeeld een studierichting maakt, wel zo prettig te weten wat je uiteindelijk van een bepaald beroep kunt en mag verwachten.

Het begin van de werkdag

Wanneer je werkzaam bent als restauratieve tandheelkunde, dan begint je werkdag net als bij veel andere beroepen zo rond de klok van 08.00 uur. Mits je natuurlijk een afspraak hebt staan die vroeger is dan dat. Op het moment dat je op de praktijk bent, is het tijd om je eerst om te kleden. Dit doe je namelijk niet thuis, aangezien je kleding zo steriel mogelijk moet blijven. Op het moment dat je omgekleed bent, is het tijd om even rustig een kop koffie of kop thee te zetten om vervolgens de planning van die dag door te nemen. Het is hierbij van belang om ervoor te zorgen dat je kijkt of er nog bijzondere behandelingen zoals restauratieve tandheelkunde worden uitgevoerd die dag, waarbij externe techniek noodzakelijk is. Hierbij moet je denken aan het plaatsen van een brug of kroon. Deze worden namelijk speciaal op maat in het laboratorium gemaakt en dienen dus wel geleverd te zijn voor die dag.

De eerste behandeling

Nadat je rustig je kop koffie hebt opgedronken, is het tijd om de behandelkamer voor te bereiden op de eerste patiënt van de dag. Dit doe je vaak door de instrumenten alvast klaar te leggen en de stoel nog even een keer extra te desinfecteren. Je zorgt ervoor dat je zelf een mondkapje en ook handschoenen draagt en vraagt de receptioniste je te roepen op het moment dat de patiënt in de wachtkamer zit. Omdat de meeste mensen de tandarts nogal spannend vinden, is het aan jouw de taak om deze mensen gerust te stellen.

Het einde van de dag

Gedurende de dag behandel je natuurlijk verschillende mensen. Nadat je de laatste behandeling hebt gehad, is het tijd om even rustig bij te komen en de dag door te nemen met onder andere je assistent. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat eventuele bijzonderheden direct kunnen worden genoteerd en kunnen jullie alvast een blik werpen op de planning van de volgende dag. Mochten er dan bijzonderheden zijn, dan kunnen deze vooraf nog even worden besproken. Uiteraard zal er ook tussen de behandelingen door tijd genoeg zijn om bepaalde zaken te bespreken, zodat er niets wordt vergeten.