magnesium

Waarom heeft het lichaam magnesium fosfaat nodig?

Magnesium is een mineraal dat het menselijk lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren en vooral mensen in Westerse landen hebben al snel te maken met een tekort aan magnesium. Dat op te lossen is door voedingssupplementen aan te schaffen. Een tekort kan ontstaan door minder gezond eten en drinken, maar ook de voedingsproducten die we kopen bevatten steeds minder magnesium. Voedingssupplementen met magnesium fosfaat zijn supplementen die verschillende soorten magnesium- en fosfaatzouten bevatten. Die je dus nodig hebt om je weer gezond en fit te voelen. In onze blog vertellen we meer over de benodigdheden en de voedingssupplementen die je kunt kopen.

Magnesium is brandstof voor meer dan 600 lichaamsprocessen

Een tekort aan magnesium fosfaat is een serieus probleem, want het is de brandstof die het lichaam nodig heeft om alle processen binnen het lichaam te laten werken. Hier wil je dus echt geen tekort aan hebben! Maar de kans is groot dat je snel een tekort hebt. Door de redenen die we eerder hebben beschreven. Een tekort kan voor problemen met spieren en gewrichten zorgen en het is zelfs mogelijk dat je mentale klachten krijgt. Mensen kunnen zelfs depressief worden! Maar hoe kom je erachter dat je een tekort hebt of dat de klachten die je ervaart aan een magnesiumtekort te wijten zijn? Dit kun je door de huisarts laten onderzoeken. De huisarts doet een bloedonderzoek waarin naar voren komt of er sprake is van een tekort. De arts kan vervolgens een advies geven over hoe je het tekort kunt oplossen. Door bijvoorbeeld voedingssupplementen aan te schaffen.

Magnesium fosfaat; waar zit het in?

Magnesium fosfaat vind je in verschillende voedings- en drinkwaren. Voornamelijk in zuivelproducten, bladgroenten, noten en cacao. In de afgelopen 10 jaar is het magnesiumgehalte in voeding enorm gedaald en dat is vooral te wijten aan het feit dat er steeds vaker kunstmest wordt gebruikt en dat producten lang onderweg zijn. Producten worden vaak langdurig opgeslagen en ook het transport zorgt ervoor dat de producten er langer over doen om op je bord of in je beker te belanden. Zeker wanneer deze producten uit het buitenland afkomstig zijn. Het nadeel is dus dat je nog steeds last kunt hebben van een magnesiumtekort terwijl je wel goed en gezond eet en drinkt. 

Verschillende vormen magnesium fosfaat

Magnesium fosfaat kun je in verschillende vormen kopen en je kunt erop letten dat de producten organisch gebonden magnesium bevatten. Organisch gebonden mineralen zorgen immers voor hoge opneembaarheid en zijn dus ook zeer effectief. Magnesiumbisglycinaat, magnesium citraat, magnesium picolinaat, magnesiumtauraat en magnesiumchloride zijn voorbeelden van organisch gebonden mineralen.

Co-factoren zijn belangrijk

Co-factoren hebben invloed op de werking van magnesium en het is belangrijk om te zoeken naar supplementen die co-factoren bevatten. Denk aan co-factoren, zoals vitamine B6, glycine en taurine. Ze zorgen ervoor dat magnesium fosfaat beter door het lichaam wordt opgenomen. Magnesiumbisglycinaat is de meest effectieve vorm. Ben je van plan om magnesium fosfaat te suppleren? Raadpleeg dan eerst de huisarts om uit te zoeken of er sprake is van een magnesiumtekort en om advies in te winnen over de behandeling. Supplementen met magnesium fosfaat en andere voedingsstoffen zijn te bestellen bij webshops en bij drogisterijen en natuurwinkels.