AR wordt steeds vaker gebruikt in de medische wereld

Sinds de komst van Pokémon Go heeft AR ook wel Augmented Reality genoemd een stuk bekendheid gewonnen. Zowel jong als oud zijn er bekend mee geraakt, al is nog niet iedereen op de hoogte van alle mogelijkheden. Er zijn veel consumenten die al gebruik maken van de Augmented Reality functie bij webwinkels, zoals het bekijken van hun televisie in de woonkamer, maar zijn zich hier niet of nauwelijks bewust van. Naast deze mogelijkheden voor de consument is er ook een begin gemaakt in de medische wereld en komt het steeds verder. 

Wat is AR precies? 

Augmented Reality wordt afgekort tot AR en betekent in het Nederlands “aangevulde realiteit”. Het geeft een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid om je heen waar elementen aan toegevoegd kunnen worden. Je kunt elementen toevoegen op basis van producten die je bijvoorbeeld wilt kopen, zoals hoe de televisie in jouw eigen woonkamer eruitziet. 

Wat zijn de mogelijkheden om Augmented Reality te gebruiken in de medische wereld?

Door de ontwikkelingen in technologie op het gebied van AR zijn er steeds meer mogelijkheden om niet alleen voor consumenten, maar ook op andere gebieden. Zo ook dus in de medische wereld. Hieronder lees je een aantal mogelijkheden die Augmented Reality met zich meebrengt in de medische wereld. 

Augmented Reality kan helpen als assistent bij operaties

Door middel van AR kunnen er hologrammen gemaakt worden. Door middel van het projecteren van hologrammen op een patiënt tijdens een operatie kan dat als extra hulpmiddel gebruikt worden. Zo kan de chirurg bijvoorbeeld zien waar hij moet snijden en wat er aangepast moet worden. Inmiddels zijn er al een aantal hersenoperaties met deze technologie met succes uitgevoerd. 

Ondersteuning voor angstige patiënten

Sommige patiënten ervaren angsten of paniekaanvallen tijdens een ziekenhuisbezoek. Door middel van een AR-applicatie op de smartphone van de patiënt of tablet te plaatsen kunnen zij ondersteund worden. Via deze methode worden er denkbeeldige vriendjes weergegeven die met de patiënt praten. Er worden bijvoorbeeld bemoedigende woorden uitgesproken voordat ze een operatie moeten ondergaan. Uit onderzoek is gebleken dat deze technologie dusdanig veel met de verbeelding kan doen dat de angst bij patiënten verminderd. 

Leert je reanimeren

Tot op heden werd reanimeren altijd op een klassieke manier geleerd en uitgevoerd. Met de Augmented Reality technologie kan via een applicatie en bril geleerd worden over de handelingen die verricht worden. Er kan namelijk advies gegeven worden over de gedane handelingen. Op die manier wordt er geen klassieke scholing meer gegeven, maar wordt de begeleiding persoonlijker. 

Biopten kunnen nauwkeuriger worden afgenomen

De Universiteit van Twente houdt zich bezig met de ontwikkeling om gegevens die uit een MRI of andere scans komen toe te kunnen passen tijdens een operatie. Zo hoeft de chirurg niet meer zelfstandig te zorgen dat gegevens worden omgezet en verwerkt, maar kan bijvoorbeeld via AR tumoren makkelijker worden gevonden en biopten makkelijker worden gemaakt. De visuele ondersteuning kan namelijk de robotarm ondersteunen en begeleiden om nauwkeuriger te werken. 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vandaag nog contact op de specialisten van Expivi (NL).