mondkapjes

Mondkapjes, een informatieve blog

Het coronatijdperk

De tijden kunnen soms snel veranderen. Wanneer je pakweg een goed jaar geleden zou hebben gezegd dat we in het jaar 2020 massaal gebruik zouden gaan maken van mondkapjes, dan had waarschijnlijk niemand jou geloofd, of zich op zijn minst toch zorgen gemaakt over jouw mentale gezondheid. Wie had immers ooit kunnen denken dat er een pandemie zou uitbreken en een mondkapje kopen voor iedereen vrij normaal zou worden?

Vandaag de dag zijn de mondkapjes echter een ontegensprekelijk feit geworden. Ze zijn al geruime tijd niet meer uit ons leven weg te denken en wetenschappers claimen dat ze onze levens redden. Er zit niet veel anders op dan, totdat een doeltreffend vaccin beschikbaar voor iedereen beschikbaar zal zijn, ons voorlopig bij deze nieuwe realiteit neer te leggen.

Hoe werkt een mondkapje?

Doordat mondkapjes uit verschillende lagen stof bestaan zorgt het dragen van een mondkapje ervoor dat de lucht die je in- en uitademt als het ware wordt gefilterd. Viruspartikeltjes die zich in de lucht bevinden krijgen zo veel minder kans om te worden ingeademd. Je beschermt hierdoor niet enkel jezelf, maar ook anderen. Studies wijzen inmiddels uit dat in landen waarin aan de bevolking verplicht werd om mondkapjes te dragen, het corona-virus zich makkelijker laat terugdringen en het aantal besmettingen met het corona-virus veel lager ligt dan in landen waar dit niet het geval is.

Hoe een mondkapje correct te gebruiken?

Op voorwaarde dat de mondkapjes goed worden gebruikt zouden ze volgens wetenschappelijk onderzoek heel wat levens kunnen redden in de strijd tegen het corona-virus. Tijdens het gebruik van een mondkapje gelden er een aantal belangrijke regels die moeten worden opgevolgd om een adequate bescherming te kunnen waarborgen.

Behandel jouw mondkapje zoals jouw onderbroek

Je hebt dit waarschijnlijk nog wel al eens gehoord, en je moest er ongetwijfeld even om lachen, maar hoe grappig het ook klinkt, het blijft wel het meest treffende vergelijk om duidelijk te maken hoe belangrijk het hanteren van een goede hygiëne is bij het gebruik van mondkapjes. Net zoals een onderbroek, zou je een mondkapje dagelijks moeten vervangen. Als je het vergelijk maakt met jouw onderbroek, begrijp je meteen ook waarom het geen goed idee is om jouw gebruikte mondkapje te laten rondslingeren op bijvoorbeeld de keukentafel of op het bureau van jouw werkplek.

Overigens is het belangrijk niet te vergeten jouw herbruikbare mondkapje na gebruik steeds te wassen. Dit gebeurt het beste op een zo hoog mogelijke temperatuur in de wasmachine. Raadpleeg hiervoor steeds even het labeltje van de fabrikant met wasvoorschriften.

Zorg ervoor dat het mondkapje goed aansluit op jouw gezicht

Mondkapjes heb je in verschillende maten, zodat je ze kan aankopen naargelang de grootte van jouw gezicht. Het is belangrijk om er hierbij goed op te letten dat de mondkapjes goed aansluiten op jouw gezicht, en dat ze niet te klein of te groot zijn.

Te kleine mondkapjes zijn pijnlijk om te dragen. Te grote mondkapjes zijn bovendien ook nog eens onveilig, omdat de lucht dan tussen het mondkapje en jouw gezicht kan stromen.
Mensen die een bril dragen krijgen bij het dragen van een mondkapje vaak al snel last van aangeslagen brilglazen. Dit kan enigszins worden verholpen door de bril niet onder, maar bovenop het mondkapje te dragen. Ook zijn er producten te verkrijgen die vervelende aangeslagen brilglazen helpen voorkomen.

Mondkapje steriel houden

Om het mondkapje zo goed mogelijk te kunnen gebruiken, is het uiterst belangrijk dat het mondkapje steriel blijft. Daarom is het heel belangrijk niet te vergeten om ook jouw handen te ontsmetten met een antibacteriële hand-gel alvorens het masker aan te raken. Probeer het masker enkel aan te raken aan de elastiekjes, en kom met jouw handen zo weinig mogelijk aan de stof. Ook bij het weer afzetten van het mondkapje komt het erop aan om eerst jouw handen te ontsmetten alvorens jouw gezicht en mondkapje aan te raken.
Wanneer je het mondkapje niet gebruikt (bijvoorbeeld omdat je aan het eten bent) berg je jouw mondkapje zolang het beste op in een afgesloten, steriel zakje.

In de winkel kopen of online?

Mondkapjes zijn in heel wat winkels te verkrijgen, maar vaak is er niet zo heel erg veel keuze. Zelf geef ik de voorkeur aan het online aankopen van mijn mondkapjes.
Mondkapjes kopen in een online shop kan tegenwoordig heel makkelijk online. Neem voor uw online aankopen van mondkapjes zeker eens een kijkje op safe-save.nl Ikzelf heb mijn mondkapjes bij hen aangekocht, en was erg tevreden over de service.

Wanneer je herbruikbare mondkapjes online aankoopt, biedt dit het grote voordeel dat je de keuze hebt uit wel honderden verschillende prints. Want, wie zegt dat een mondkapje saai hoeft te zijn? Ikzelf vind van niet, en heb al enkele leuke ideeën in gedachten om mijn outfit tijdens het komende seizoen wat op te leuken!