ouderenzorg

Hoe ziet een dag in de ouderenzorg er precies uit?

Je hoort vaak dat er niet genoeg mensen in de zorg werken en dat ook de ouderenzorg het moeilijk heeft. Toch zijn er nog steeds genoeg mensen die beginnen aan hun opleiding als verzorgende.

In dit artikel kijken we naar wat een verpleegkundige of verzorgende IG allemaal doet in de ouderenzorg, en wat precies het verschil is tussen beiden.

Verpleegkundige in de ouderenzorg

Als we kijken naar wat bijvoorbeeld een een vacature verpleegkundige inhoudt dan zien we allereerst dat er minimaal een MBO verpleegkunde (niveau 4 dus) diploma vereist is. Dat is een hoger diploma dan voor de verzorgende IG, maar daar komen we later op terug. Als verpleegkundige in de ouderenzorg ben je vaak een van de verantwoordelijken over de verpleegzorg van meerdere bewoners.

Als verpleegkundige maak je beslissingen over de medicatie van de bewoners van de verzorgingshuizen. Het komt dus ook vaak voor dat je wordt gebeld door collega’s voor overleg over de juiste beslissingen. Maar naast dit soort medische kwesties is ook de menselijke maat van groot belang. Als de familie op bezoek komt help je mee met het aankleden van de bewoners en zorg je dat ze goed in een eventuele rolstoel. Maar als niemand naar buiten wil, kun je alsnog voor het nodige vermaak zorgen. In de woonkamer worden namelijk elke dag spellen gespeeld!

Als verpleegkundige met een MBO diploma heb je natuurlijk niet altijd de juiste kennis in huis, dus is het ook belangrijk dat je in contact blijft met de behandelend arts. Met hem of haar kun je de nieuwste ontwikkelingen bespreken, als deze bijvoorbeeld zorgelijk zijn. Ook kan je een melding krijgen over een ongeval waar bij je met spoed hulpverlening moet geven. Kortom, een dag waar heel veel kan gebeuren. Je hebt als verpleegkundige echt de kans om een verschil te maken in het leven van anderen.

Wat is het verschil met een Verzorgde IG?

Een Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) in de ouderenzorg doet gelijke dingen als een verpleegkundige, maar er zijn wel degelijk verschillen. Zo zie je bijvoorbeeld in een vacature verzorgende ig dat je een MBO niveau 3 diploma nodig hebt. Dat is een niveau lager dan voor de verpleegkundige baan die hierboven beschreven staat. Ook is het niet nodig om een BIG registratie te hebben. Toch kun je ook bij deze baan veel betekenen in het leven van ouderen in een verzorgingstehuis.

In tegenstelling tot ene verpleegkundige houd je je als Verzorgende IG iets meer bezig met het het huishouden de persoonlijke zorg van de bewoners. Zo kun je de dag beginnen met het rondbrengen en maken van ontbijt en bijvoorbeeld een kopje koffie. Er is veel ruimte voor het maken van een praatje en je probeert te helpen waar je kan.

Tijdens je ronde langs de woningen haal je de was op en kijk je of het met iedereen gaat. Als er iets is wat niet in de haak lijkt, neem je gelijk contact op met de arts of de verpleegkundige. Als Verzorgende IG heb je niet de bevoegdheid om medicatie voor te schrijven, maar ben je er wel verantwoordelijk voor dat de bewoners tijdig alles innemen. Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van wat er bij iedereen speelt, zodat je weet waar je op moet letten. Slechte signalen mogen natuurlijk niet gemist worden.

Het verschil in salaris tussen een verpleegkundige en een Verzorgende IG is volgens de hierboven genoemde vacatures ongeveer 500 euro op basis van een fulltime dienstverband van 36 uur. Zo’n verschil van ongeveer 20 procent is natuurlijk aardig, maar beide banen bieden genoeg voldoening op het gebied van dankbaarheid. Het is natuurlijk altijd mogelijk om door te groeien en bijscholingstrajecten zijn in de zorg ook zeer populair.

De ouderenzorg is misschien niet de populairste sector, maar is wel erg belangrijk. De bewoners van verzorgingstehuizen hebben de hulp en aandacht nodig. De handen aan het bed mogen niet verdwijnen!