Verschillende soorten personenalarmering
Wanneer het aankomt op personenalarmering zijn er verschillende mogelijkheden. Welke dit precies zijn, leggen we uit in dit artikel!
Wat is personenalarmering precies?
Laten we beginnen met wat personenalarmering nou eigenlijk precies in houdt. Personenalarmering is een systeem waarbij een persoon eenvoudig alarm kan slaan in nood. Dit soort systemen zijn vooral bedoeld voor ouderen die zelfstandig wonen. Er bestaan verschillende soorten personenalarmering. Onderstaand hebben we de bekendste beschreven.
Badkamer bedrading
Eén van de meest voorkomende personenalarmeringssystemen is bedrading op de badkamer. Bij een persoon die zelfstandig woont is het grootste gevaar namelijk vaak de badkamer. In of rondom de douche kan het bijvoorbeeld glad zijn, waardoor je makkelijk uit kunt glijden. Wanneer je in een dichte badkamer op de grond ligt is er niemand die je kan horen of zien. In deze situatie kun je dus aan de draden die in de badkamer zijn gespannen trekken. Vervolgens wordt er een signaal naar de meldkamer gestuurd, die dus weet dat er iets aan de hand is.
Mobiele knop
Het grote nadeel van de bovenstaand beschreven bedrading is dat deze enkel aanwezig is in de kamer waar deze gespannen is. Wanneer er dus iets gebeurt in de keuken, slaapkamer of buitenshuis, kun je niet aan de bedrading trekken. Daarom bestaan er ook mobiele varianten. Hierbij draag je een knopje, bijvoorbeeld om je nek of pols. Door dit knopje in te drukken neem je direct contact op met de alarmcentrale. Dit knopje is verbonden met hetzelfde GSM-netwerk als een mobiele telefoon. Het enige nadeel van zo’n knopje is dat deze op accu werkt. Wanneer je dus vergeet om hem op te laden zal hij niet meer werken.
De alarmcentrale
Omdat het bij personenalarmering om ernstige situaties kan gaan, is het belangrijk dat het signaal bij een goede alarmcentrale terecht komt. Daarom kunnen zorgverleners hun zorgcentrale uitbesteden aan Waizers.