drugsverslaving

Hoe kun je een drugsverslaving herkennen bij een dierbare?

Het kan lastig zijn om te weten wanneer iemand die je kent verslaafd is. Het kan een vriend, collega of familielid zijn die te maken krijgt met een drugsverslaving. Het is belangrijk om te weten wat te doen als je verdenkt dat iemand verslaafd is en hoe je de symptomen moet herkennen. In deze blogpost vind je tips en informatie met alles over drugsverslaving en hoe je een drugsverslaving bij een dierbare kunt herkennen.

Veranderingen in gedrag en gewoontes

Een van de eerste tekenen van een drugsverslaving is een verandering in de persoonlijkheid en activiteiten van de dierbare. Ze kunnen zich terugtrekken uit sociale situaties en zich niet langer bezighouden met activiteiten die ze eerder leuk vonden. Het kan zijn dat ze beginnen met het vermijden van familiebijeenkomsten en activiteiten of hun werk en school beginnen te verwaarlozen. Dit kan een teken zijn van een drugsverslaving omdat de persoon meer tijd wil besteden aan het gebruik van drugs.

Fysieke symptomen

Naast de veranderingen in de gewoonten kan gebruik van drugs ook nog andere fysieke symptomen laten zien bij een dierbare. Dit kan zijn als ze bij een feestje of ergens zijn en zich af en toe moeten terugtrekken. Dit kan komen doordat ze misselijk, duizelig of uitgedroogd zijn. De persoon kan ook problemen krijgen met de spraak, bloedshot ogen krijgen, of problemen hebben met het coördineren van bewegingen. Het kan bovendien voor zorgen dat ze continu leren leugens gebruiken over hun toestand.

Financiële problemen

Het hebben van financiële problemen kan ook wijzen op een drugsverslaving bij een dierbare. De persoon kan schulden opbouwen, geld lenen bij kennissen, of gestolen goederen van anderen verkopen om zo hun drugsverslaving te voeden. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan dergelijke signalen en hier alert op te zijn. Geld is voor een drugsverslaafde vaak niet alleen nodig om drugs te kopen maar ook om de verslaving te maskeren.

Veranderingen in eetlust en slaappatroon

De drugsverslavende dierbare kan ook veranderingen ondervinden op het gebied van eetlust en slaappatroon. Zo kan een persoon 24/7 wakker zijn, geen slaap ervaren en het eten helemaal vergeten. Maar het tegenovergestelde kan ook plaatsvinden waarbij ze heel veel gaan eten, omdat ze zich slecht voelen en proberen dit op die manier te compenseren. Dit kan te herkennen zijn doordat de persoon snel gewicht verliest of aankomt. Als ze te weinig eten zullen ze nog slaperiger overkomen en met te veel eten voelen ze zich als een zombie.

Benaderen van de dierbare

Als je vermoedt dat je dierbare lijdt aan een drugsverslaving, is het belangrijk om een rustig moment te vinden om daarover te praten. Het kan ook betekenen dat je misschien pas ontdekt wanneer het al een redelijk ver gevorderd stadium is. Als je praat over hun gebruik van drugs, blijf dan onbevooroordeeld, wees open en geef aan dat je je zorgen maakt. Moedig de persoon aan om hulp te zoeken en biedt ze aan om erbij te gaan zitten als ze zich hierover niet zeker voelen. Er zijn tal van mogelijkheden van hulp bij drugverslaving zoals behandeling bij https://www.connection-sggz.nl/ bijvoorbeeld, zorg ervoor dat je hen dit vertelt.

Conclusie

Is het herkennen van een drugsverslaving moeilijk? Ja, met name als de persoon in kwestie dit probeert te verbergen voor de buitenwereld. Echter, met de juiste informatie en een goede dosis medeleven, kunnen jij en anderen in staat zijn om de signalen van een drugsverslaving op te merken. Als je merkt dat je dierbare tekenen van een drugsverslaving vertoont, twijfel dan niet om het gesprek aan te gaan en samen naar een oplossing te zoeken. Het is belangrijk om hen te ondersteunen bij het vinden van de juiste hulp en begeleiding wanneer het nodig is.