Hernia

Hernia – symptomen en behandelmethoden

Een ongeluk zit in een klein hoekje, een aandoening ook. Zeker als het om hernia gaat. Deze medische breuk krijgt niet alleen jaarlijks vat op tienduizenden Nederlanders maar is ook wereldwijd een groot probleem. Zo’n breuk kan de kwaliteit van je leven behoorlijk achteruit laten gaan. De fractuur staat bij de medici bekend als hernia inguinalis. Bij deze aandoening wordt een orgaan of weefsel door een opening in de spieren of het bindweefsel naar buiten gedrukt. Veel breuken vind je in de buikstreek terug. Dan komt een deel van je darmen of vetweefsel via een zwakke plek in de buikwand naar buiten. Breuken vind je echter ook op andere plekken in je lichaam: in het bovendeel van de dij, in de navelstreek of bij de lies, bijvoorbeeld.

Hernia heeft vele oorzaken

De aandoening komt niet zonder oorzaken. Die treedt bijvoorbeeld op als je verzwakte spieren hebt. Zwakke buikspieren ontstaan na overmatige inspanning. Maar ook aanleg en veroudering kunnen bepalend zijn. Ook mensen met overgewicht zijn gevoelig voor hernia’s. Wie obesitas heeft, kan een verhoogde druk op de buikwand hebben en dat alleen al kan een breuk bevorderen. Mensen die veel en zwaar tillen behoren ook tot de risicogroep. En zwangere vrouwen, want op zo’n moment verandert er van alles in bekkengebied en buikwand. Aangetoond is dat ook chronisch hoesten een fractuur kan aanjagen. Hoesten maar ook constipatie oefent druk uit op de buikspieren en kan daarom een breuk uitnodigen.

Belangrijkste symptomen

Vier symptomen van een hernia komen vaak voor:

  • Pijn of ongemak in het getroffen gebied (vaak gevolg van hoesten of tillen)
  • Een zichtbare bult of zwelling in het getroffen gebied
  • Een brandende gewaarwording in de omgeving van de zwelling
  • Misselijkheid en buikpijn (met braakneigingen) als de darmen deel zijn van het getroffen gebied

Twee ‘kleine’ behandelingen bij hernia

Er is geen standaard om een breuk te behandelen. De behandeling is namelijk afhankelijk van enerzijds de ernst van de aandoening en anderzijds de individuele situatie. Observatie telt in die zin. Constateert de arts dat het om een geringe fractuur gaat en dat de klachten daarom zullen meevallen, dan wordt geregelde observatie aangeraden. Met andere woorden: de klacht wordt gewoon in de gaten gehouden. De patiënt heeft bij observatie niet echt last van pijn en ook zijn dagelijks functioneren lijdt er niet onder. Ook mogelijk is een conservatieve behandeling. In dat geval komt er ondersteunende bandage bij aan te pas. Met die bandage houd je de zwelling op z’n plek zodat de symptomen niet verergeren.

Verstrekkende behandeling

Naast observatie en conservatieve behandeling is er ook nog een derde weg: chirurgie. Dat is een vergaande behandeling maar in sommige gevallen wel de meest effectieve wijze om een hernia te bestrijden. Door een ingreep krijgt de chirurg het uitstekende weefsel dan weer terug naar de oorspronkelijke plek en herstelt hij meteen de verzwakte buikwand. Tegenwoordig is er ook laparoscopische herstelchirurgie. Bij deze moderne ingreep maakt de chirurg diverse incisies en gebruikt hij een laparoscoop om de fractuur te herstellen. Het fijne daarvan is dat het voor de patiënt minder pijnlijk is. En dat die ook sneller herstelt dan bij open chirurgie.